Friday, January 14, 2011

tu..ga..tu..ga..ga..ga..tu..tu...

assalamualaikum semua...
haha...mesti korang pelik an..kenapa la tajuk entry kali ni macam tu plak....
haha..sebenarnya...'tu..ga..tu..ga..ga..ga..tu..tu...' adalah tempo dalam permainan caklempong..
baru je habis kelas caklempong ni...terus je tulis entry pasal apa yang ak belajar tadi..

kelas tadi memang enjoy giler...*walaupun terpaksa tggu lebih kurang dalam 1 jam 15 minit gak la td...*
lecturer datang lambat sebab jalan kat k.l ni kan jam bila da habis waktu pejabat ni...*masing2 sibuk nak balik umah...nk jumpa kawan2 la,,*
ak dapat belajar perkara baru bila main benda ni...*syiook giler kot..*
dari dulu lagi ak da mengidam nk main caklempong ni...
dulu masa kenduri2 kahwin ni...dapat tengok je dorang main...akhirnya dapat jugak rasa macam mana tempo n rentak nak main caklempong ni..

ok la..ak story sikit apa yang ak belajar tadi..
caklempong ni terkenal di Negeri Sembilan..*negeri asal ak ni..bangga sioott..hahah..*
n ianya berasal dari kawasan Sumatera Barat
terdapat 5 pukulan atau lebih senang dipecahkan kepada 5 group :
  1. jantan
  2. batino
  3. penyawinan @ pengawinan
  4. saua
  5. gendang
bagi ak..yg paling senang nak main ialah group 'jantan'..
dari mula sampai la habis..pukulan dia juz sama je..
tapi bergantung kepada lagu yang dimainkan jugak..setiap tempo adalah berbeza,,
bahasa yang kat atas tu bahasa minang..
so ak tak dapat tangkap la maksud dia apa..haha..*walaupun ak ni berketurunan minang,,,'mak ak ckp la..'*
loghat n9 dengan bahasa minang ni ada beza sikit...* memang beza pun..*

ni la rupanya caklempong tu...*mana la tau..kot2 ade yang tak kenal n tak tau macam mana la rupanya caklempong ni..huhu..*



ni la caklempong nya...* google je kot..huhu..*



About Me Myspace Comments
MyNiceProfile.com

2 comments:

Namaku Asumira said...

wehhhh
sangat jeles hokeh!
aku pun nak main gamelan jugak tapi kat sini utk staff je..
hehehe sedeh2
buleh tengok je pastu time org tak main aku ketuk2 sorg2 hahaa

aKu SuKe PInk said...

haha..lia..korang xde sbjek ko-k ke? dyah join caklempong ni pn sbb sbjek ko-k..dyah main caklempong au..bkn gamelan..*sebenarnya caklempong n gamelan ni lbih kurang je..tp tempo n rentak caklempong ni rancak n laju skit drpd gamelan..*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

semakin tua..

Lilypie Kids Birthday tickers