Friday, July 22, 2011

Awas!! Plagiarisme..

Assalamualaikum kawan-kawan..
hari ni cik dayah nak kongsi sikit la pasal isu plagiat ni..
cik dayah confirm yang kebanyakan orang da tau..tapi takpe la.. ilmu kan untuk dikongsi..hehe


sumber cik google * gambar pun kena letak sumber gak..hoho..*


plagiat? apa benda ni? pelik benar bunyinya..haha

ok ye kawan-kawan, plagiat or plagiarisme tu bermaksud perbuatan meniru karya, maklumat atau idea orang lain tanpa memperakui sumbernya ( sama ada pengarang mahu pun karyanya) - sumber Buku Panduan Ijazah Dasar - * amek ko..siap rujuk buku yang da berkurun tak tengok ni..hahaha..*

atau dalam bahasa kurang skemanya.. plagiat ni macam kita ambik atau ciplak idea, karya atau apa-apa pun & kita akui yang semua tu idea asal kita..
bahaya au kalau kita buat macam ni..
buatnya penulis atau pereka sesuatu karya tu rasa yang karyanya diambil & disalahgunakan..
boleh bawak jadi kes mahkamah ooo.. siap saman-menyaman lagi..

so untuk langkah berjaga-jaga & menghormati idea & karya asal penulis lain, kita perlulah letak sumber dari mana kita ambil petikan atau gambar yang kita nak gunakan..
tak kisahlah dalam buku, internet,, blog pun.. kita kenalah hormat orang, barulah orang hormat kita..* ada kena-mengena ke?,,hehe. *



sumber google..

sebagai peringatan kita bersama, yang baik kita ambil teladan & yang buruk kita jauhkan.. =)

p/s = bila da masuk final year ni, tetibe da jadi insaf sikit..hoho.. nak wat tesis punya pasal la ni.. =p


About Me Myspace Comments
MyNiceProfile.com

10 comments:

myr amyra said...

lec selalu pesan jgn ada unsur plagiarism kalau nk wat assignment....selalu la buat citation kalau kita copy keje org... :)

hidayah abu said...

cik amyra = betul tu! tapi kitorang kalau da last minit sangat wat assignment, rujukan pn jd tunggang-langgang...haha.. =p

fa-in said...

kbanyakan org kata,saat yg terbaik utk plagiat adalah time buat esimen kan, haha :D

Ku Azhar said...

copycat! hehehe

Pendamba Mawar said...

xbest tiru2 ni

hidayah abu said...

cik fa-in = haha.. btul tu.. tp lectrer skang ni da ade software nk detect plagiarisme tu..hohoh..

cik ku azhar = haha.. that's right! =P

cik mawar = hehe..mule2 best, tp lame2 ase brslh la plak..hahaha..

saiazuan said...

sama kes ngan dak2 universiti la.. slalu copy paste tnpa tulis mana sumber

hidayah abu said...

cik saiazuan = haha..betul tu.. setuju sangat2..hehe.. ;)

cik ziera said...

selalunya kerja last minute...

hidayah abu said...

cik ziera = memang pun..hehe.. =p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

semakin tua..

Lilypie Kids Birthday tickers